top of page

נשיאת האגודה: יבגניה דור, מרכז מחקר נוה יער. evgeniad@volcani.agri.gov.il

מזכיר האגודה: מאור מצרפי, הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית. maor.matz@gmail.com

העורך הראשון של הגיליון האלקטרוני: דוקטור ישעיהו (שייקה) קלייפלד ז"ל

עורך נוכחי: חנן אייזנברג, שימשית. eizenber@volcani.agri.gov.il

 

פעילויות האגודה

הסיור התקיים ב16.6 באזור עמק יזרעאל. בסיור נכחו כ 80 חברים וחברות – מגדלים מדריכים חוקרים ותלמידיהם. נפגשנו לקפה ועוגה של בוקר בעין עד-עד, פינת חמד הנמצאת בסמוך למושב היוגב שם קיבלנו הסבר על המקום מפי אורי פילצביץ חקלאי מהמושב. 

 

נקודה ראשונה:

גד"ש העמק- עגבניות לתעשיה. החלקה נמצאת במרחק הליכה מנקודת המפגש. רועי רבן הסביר לנו על הגידול ועל ממשק ההתמודדות שלהם נגד עלקת. בחלקה בוצעה תצפית משקית של טיפולים נגד עלקת. מטרת התצפית היתה לבחון את תרומת התכשיר מוניטור שניתן בתיחוח להדבר עלקת ובעקבות כך דחיית הטיפולים בקדרה או בהימלאיה. הטיפולים כללו א) תיחוח מוניטור בעקבותיו רוסס התכשיר הימליאיה בשלשוה מועדים; ב) תיחוח מוניטור והמשך טיפול בקדרה שייושם בכמיגציה. רמת אילוח החלקה בעלקת היה נמוך ובשני הטיפולים נראו מעט מאוד תפרחות עלקת שהציצו. 

 

נקודה שניה:

גד"ש יפעת – הדברת עשבים בתירס מתוק. תצפית של חברת גדות אגרו עם התכשיר באלאנס פלקסי. מדבריו של חמי מחברת גדות אגרו, באלנס  פלקסי הינו קוטל עשבים המיועד להדברת עשבים חד שנתיים בתירס ביישום קדם או אחר הצצת הגידול. החומר הפעיל איזוקספלוטול (240 גר'/ל') שייך לקבוצה הכימית איזוקסזול הגורם לעיכוב יצירת קרטנואידים בצמח ע"י עיכוב האנזים HPPD. בנוסף מכיל התכשיר את מגביר הברירנות (סייפנר) צ'יפרוסולפמיד (240 גר'/ל') המגביר את קצב הפירוק של האיזוקספלוטול בתירס ובכך משפר את בטיחות התכשיר לגידול. באלנס פלקסי  נקלט ע"י שורשי העשבים ונבטים הרגישים. הפעלת התכשיר בקרקע נעשית ע"י גשם או המטרה. העשבים הרגישים מלבינים ונקטלים סמוך לאחר יישום התכשיר והפעלתו במים.

בתצפית ביפעת נבדק הבאלנס במינון 30 סמ"ק/ד' (מינון מטרה), לבד ובשילוב אטרנקס במינון 100סמ"ק/ד', בהשוואה לטיפול המשקי שכלל: דואל גולד 130 סמ"ק/ד' +אטרנקס 100 סמ"ק/ד'. ריסוס התכשירים בוצע בתאריך 12.5.15 בעזרת מרסס משקי, יום לאחר זריעת תירס מתוק מהזן רויאלטי. ביום הריסוס הקרקע הייתה נקייה מעשבים. נראה שבאלנס פלקסי הדביר ביעילות את העשבים: אבוטילון, ירבוזים (מופשל ושרוע) קוטב מצוי, רגלת הגינה ופגע בספיח האפונה. התכשיר לא הדביר טוב בוען מצולע ונמצא בטוח לתירס מהזן רויאלטי.

 

נקודה שלישית:

תעלות של רשות ניקוז נחל הקישון בשטחי מזרע - אזור עמק יזרעאל שופע בתעלות ניקוז שהדברת העשבים בהן לא מספקת. בזמן האחרון נראתה באזור תופעה של התפשטות מיני זון קשי הדברה, החשודים בעמידות לקוטלי עשבים, המופצים מהתעלות לשטחים החקלאים. בתעלה בה ביקרנו דרומית לכביש הסרגל, נמצאו שני מינים של זון (אשון ורב פרחים) ובנוסף צמחים שנראו כהכלאה בין השניים. העניין הוצג לכל המשתתפים והועלו רעיונות למיגור התופעה. במהלך אותו היום כבר התקיימה ישיבה עם הנהלת רשות ניקוז קישון במטרה למצוא פתרון יעיל שיספק את רצון החקלאים ואת רשות הניקוז (בכלל זה את הרט"ג האחראים על המגוון הבילוגע במרחב). מעבר לבעיות שהוצגו בהקשר לקשיי הדברה של מינים מסויימים ושמירה על מגוון המינים נלקח בשיקול הצורך באחזקת התעלות על ידי צומח, על מנת שלא  תקרוס   ויהיה צורך לשקמה במשאבים רבים..

 

נקודה רביעית:

כפר גדעון- ניסוי של חברת אדמה-אגן שבוצע בתירס מתוק (פופקורן), בשטחים של משה מרון. 

מטרת הניסוי בכפר גידעון היתה בחינת יעילותם ובטיחותם של תכשירים שונים, בגידול תירס פופקורן (הנחשב לזן רגיש יחסית לקוטלי עשבים), ביישום של ריסוס מכוון עם אשר מרטיב את גבעולי צמחי התירס בלבד ובגיל 6-10 עלים.

החלקה נזרעה בדו גידול לאחר חיטה ולא קיבלה כלל טיפול עשביה טרום הצצת הגידול. לאחר הנבטת הגידול, שיבשו את החלקה ערב רב של עשבים ממינים שונים האופיינים לאזור: בוען מצולע (סולניים), מיני ירבוזים שונים, לשישית הצבעים, חבלבל, עוקץ עקרב ועוד, אשר הגיעו לשלב פנולוגי מפותח בעת היישום.

מול היקש לא מטופל נבחנו שילובים שונים של התכשירים: טומהוק (מנגנון הורמונלי דמוי אוקסין O), ברומוטריל ואטרנקס (פוטוסיסטם 2 C), לגאטו (F עיכוב קרוטנואידים), קולט (תערובת של ברומוקסיניל עם דיפלופניקן C+F)

בניסוי היה נראה כי השילובים השונים נותנים מענה טוב בהדברת העשביה המשבשת, ללא פגיעה בגידול ותוך שימוש במנגנוני פעולה שונים אשר מקטינים את סכנת העמידות ונותנים לחקלאי כלים נוספים בהתמודדות עם בעיית העשבייה בתירס.

 

הפסקת צהריים

הסנדויצ'ים המסורתיים לארוחת צהריים- תודה לרני קליימן על התיאום ולגד"ש בית אלפא על האבטיחים.

לאחר ארוחת הצהריים בחורשת סלובקיה (הבונקרים) צמוד לקיבוץ שריד, החל דיון לדבר על הדברת עשבים באבטיח מללי והמסקנה העיקרית היא שיש צורך דחוף לרשות תכשירים לגידול זה ולכך יש לרתום את חברות האגרוכימיה. כיום מדובר על היקף שטחים של יותר ממאה אלף דונם עם תכשיר אחד שהשימוש בו מוגבל מבחינת תאריך יישום.

 

נקודה שישית:

עצרנו למשך מספר דקות בחלקת אבטיח של גד"ש העמק והמשכנו את הדיון מארוחת הצהריים.

 

נקודה שביעית ואחרונה:

גד"ש יפעת- תירס מתוק. ניסוי של חברת לידור עם התכשיר לאודיס שזה עתה קיבל רישוי. בניסוי בוצעה השוואה בין טיפולים של התכשיר החדש לאודיס (טמבוטריון עם הסייפנר איזוקסדיפן) אל מול אקיפ (פלורמסולם עם הסייפנר איזוקסדיפן). בבחינת העשבים שנמצאו בשטח נמצא שהאקיפ והלאודיס הדבירו את ספיח האפונה, האבוטילון והקוטב. יש לציין כי הלאודיס ביצע את ההדברה בצורה מהירה יותר מאשר האקיפ בטיפולים השונים.

 

תודה רבה ליעקב גולדווסר ועמית פאפוריש על התמונות

סיכום סיור החורף של האגודה הישראלית למדע העשבים הרעים – עמק יזרעאל 6/2015

יואל רובין

 

גידולי כיסוי כאמצעי למניעת סחף קרקע והפחתת השיבוש בעשבים רעים

אלעד חיות- בהדרכת יעקב גולדווסר וברוך רובין 

2012-2014

המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות, הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית, האוניברסיטה העברית בירושלים, רחובות

 

 

גידולי כיסוי נזרעים לפני הגידול העיקרי בשדה או בין שורות העצים במטע כדי לטייב את הקרקע ואת הגידול העוקב בשדה או את עצי המטע ולא למטרת רווח כלכלי ישיר. גידול הכיסוי מומת לפני הגידול העוקב ע"י ריסוס או באמצעות עיבודים ולאחר שגידול הכיסוי מומת אפשר להצניע אותו בקרקע או להשאיר אותו כחיפוי קרקע על פני השטח ולזרוע את הגידול העוקב בעיבוד מופחת או באפס עיבוד. במטעים נהוג לגדל את גידולי הכיסוי בין שורות העצים ולכסח אותם במידת הצורך שלא יתחרו בעצים על מים ומינרלים ואת שורת העצים מקובל להשאיר נקיה מגידול כיסוי או עשבים כדי למנוע תחרות עם העצים. המשפחות העיקריות המשמשות כגידולי כיסוי הם דגניים, קטניות ומצליבים.

מגדלים גידולי כיסוי למניעת נגר עילי וסחף קרקע, להפחתת השיבוש בעשבים, להוספת חומר אורגני לקרקע, להפחתת אידוי מים מהקרקע ושיפור יכולת החידור של המים בקרקע, להעשרת הקרקע בחנקן באמצעות קיבוע חנקן ע"י קטניות או מניעת חלחול של חנקות למי תהום בעיקר ע"י דגניים ומצליבים, להגברת אויבים טבעיים וקטיעת רצף של פתוגנים בשדה.

מטרת מחקר זה היתה לבחון את יעילות גידולי הכיסוי בדיכוי עשבים רעים כאשר הם מגודלים לפני תפו"א בשדה או בין שורות עצי פרדס תפוזים ואת ההשפעה של גידולי הכיסוי על הקרקע והיבולים בגידולים השונים. בנוסף נבחנו בתנאים מבוקרים המנגנונים בהם גידולי כיסוי מדכאים עשבים.

 במשך שתי עונות, 2011-2012 ו- 2012-2013, נזרעו גידולי כיסוי סתוויים לפני תפו"א בקרקע חול-חמרה במושב משמרת: בעונה הראשונה נזרעו על ערוגות  בבלוקים באקראי ב-4 חזרות תלתן תבור Trifolium spp.)), חיטפון (Triticale), שיבולת שועל (ש"ש) ,(Avena sativa) ש"ש+בקיה ארגמנית Vicia atropurpurea)) ולפתית השמן.(Brassica napus)  בניסוי נכללו שני טיפולי ביקורת ללא גידולי כיסוי: ביקורת מרוססת ומתוחחת ובקורת ללא ריסוס וללא תיחוח.

בעונה השניה  נזרעו על ערוגות בבלוקים באקראי ב-5 חזרות גידולי הכיסוי ש"ש וחיטפון, ונערכו 2 ביקורת ללא גידולי כיסוי, אחת על תפו"א שגודלו על ערוגות ואחת על תפו"א שגודלו בגדודיות. גידולי הכיסוי כוסחו ורוססו בקוטלי עשבים כדי שלא יתחרו בתפו"א וקש גידולי הכיסוי הושאר כחיפוי על הקרקע ולתוכו נזרעו פקעות התפו"א.

בפרדס תפוזים בחוות הפקולטה לחקלאות ברחובות גודלו במשך שנתיים גידולי כיסוי בין שורות העצים. בסתיו 2011 לאחר תחילת הגשמים, נזרעו באקראיות גמורה ב-20 חזרות ש"ש+בקיה בתערובת בין שורות העצים לצד ביקורת ללא גידול כיסוי. בסתיו 2012 נזרעו שעורה (Hordeum vulgare), שעורה+בקיה, זון רב פרחים (Lolium multiflorum) ב-4 חזרות, ש"ש+בקיה שנזרעו לתוך חלקות הש"ש+בקיה מהשנה הקודמת ללא עיבוד ב-12 חזרות, ש"ש +בקיה שהזריעו את עצמם לצד ביקורת ללא גידול כיסוי במתכונת של אקראיות גמורה ב- 8 חזרות, וביקורת  משקית ב-8 חזרות. גידולי הכיסוי עברו כיסוח אחד באביב לפני יצירת זרעים וכיסוח נוסף בקיץ לאחר שייצרו זרעים והתייבשו.

בבית רשת בפקולטה לחקלאות ברחובות גודלו עציצים עם עשבי חורף וקיץ ברמות הצללה שונות ובנוסף גודלו גידולי כיסוי ועשבים בעציצים בתנאי תחרות. בשנה הראשונה של הניסוי במשמרת הטיפולים ש"ש+בקיה, ש"ש וחיטפון היו הטובים ביותר בדיכוי עשבים, הש"ש והש"ש+בקיה הפחיתו את השיבוש בעשבים פי 18 לעומת הביקורת לפני זריעת התפו"א. בשנה השניה טיפול הש"ש היה פי 5 פחות משובש מעשבים לעומת הביקורת והחיטפון לפני זריעת התפו"א. בשתי השנים של הניסוי לאחר זריעת התפו"א הביקורות שנשמרו נקיות מעשבים באמצעים מכנים לפני זריעת התפו"א היו פחות משובשות בעשבים לעומת טיפולי הג"כ הטובים ביותר ש"ש וש"ש+בקיה אך לא באופן מובהק. כמו כן לא היה הבדל מובהק ביבול התפו"א בין טיפולי ג"כ לבין הביקורות במשך שתי השנים של הניסוי. בחוות הפקולטה לחקלאות גידולי הכיסוי הפחיתו את השיבוש בעשבים ובטיפול השעורה+בקיה היתה עליה מובהקת בקוטר העצים לעומת הביקורת.

גה"כ שמרו על יותר מים בקרקע והוסיפו חומר אורגני וחנקן לקרקע. בשתי שנות הניסוי היה יבול תפוזים גבוה יותר בעצים שגודלו ליד גידולי כיסוי לעומת עצים שגודלו בסמוך לקרקע חשופה אך לא באופן מובהק.

בניסויי ההצללה בבית רשת נמצא שאחוז ההצצה של רגלת הגינה (Portulaca oleracea) ושל סביון אביבי (Senecio vernalis) יורד ככל שעולה רמת ההצללה. עשבי חורף וקיץ אחרים שנבדקו לא הראו ירידה באחוז ההצצה בתנאי הצללה לעומת תנאים ללא הצללה. היתה הפחתה במשקל היבש, מספר הזרעים, מספר החייצים והענפים, מספר העלים ואורך העלים של עשבי חורף וקיץ כאשר הם גודלו ב– 95% הצללה לעומת תנאים ללא הצללה. ש"ש ושעורה נמצאו כתחרותיים יותר מחיטפון כאשר כל אחד מהם התחרה בעשבי חורף. ש"ש שגודלה בעציצים בעומד שווה ובמרווחי זריעה שווים עם עשבי חורף הפחיתה בצורה מובהקת את המשקל היבש ואת מספר הזרעים לצמח של העשבים. גידולי כיסוי דגניים כמו ש"ש, שעורה וזון נמצאו כמתחרים טובים מאד עם עשבים רעים ולכן כדאי לשלב אותם במחזור הגידולים כגידול כיסוי או לזרוע אותם בין שורות העצים במטע כדי להפחית את בנק זרעי העשבים בקרקע ובנוסף כדי להעשיר את הקרקע בחומר אורגני, לשפר את מבנה הקרקע ולהעלות את הפרודוקטיביות של הקרקע. בעבודה זו נבדקו גידולי כיסוי הגדלים במשך החורף שהקש שלהם נשאר כחיפוי יבש על פני הקרקע בתקופה בה לא יורדים גשמים  ולכן לא נגרם נזק למאזן המים של התפו"א ועצי הפרדס עקב הפסקת צריכת המים של גידולי הכיסוי בקיץ. צריך לקחת בחשבון שככל שגידולי הכיסוי ישארו חיוניים מאוחר יותר בשנה לתוך הקיץ קיים סיכוי גדול יותר למחסור במים בעיקר בגידול העוקב בשדה הפתוח אבל גם בעצי המטע. תוצאות עבודה זו מוכיחות כי גידולי כיסוי יכולים לשמש ככלי ידידותי, יעיל וחשוב בממשק הדברת עשבים בגידולים בשדה ובמטע בנוסף לתרומתם הנכבדת בהיבטים הקשורים לשימור קרקע מים וחומרי הזנה.

סיכום עבודות גמר בנושא עשבים רעים-תלמידי מוסמך ודוקטור 

bottom of page