כנס בנושא עלקת לזכרו של ד"ר ראובן יעקובסון ז"ל
סיכום כנס עלקת לזכר ד"ר ראובן יעקובסון ז"ל- 2 לינואר 2012
ביום שני שעבר התקיים כנס של האגודה ישראלית למדע העשבים הרעים בנושא עלקת לזכרו של ראובן יעקובסון ז"ל. הכנס נערך במלאת שנה לפטירת ראובן והתקיים באולם הכנסים של הקריה החקלאית בבית דגן. ראובן היה מאבות המחקר הישראלי בנושא העלקת וערך במסגרת עבודתו במנהל המחקר החקלאי מחקרים בסיסיים ללימוד העלקת וניסויים יישומיים להדברתה. הקו המנחה של הכנס היה להציג ממחקריו של ראובן בעבר, ולאחר מכן להציג ממצאים חדשים במחקר העלקת בהווה אשר חלקם נסמכים ו/או ממשיכים את מחקריו הראשוניים.
דוד לוי שהיה ראש המחלקה לירקות במנהל המחקר החקלאי תיאר את ההיסטוריה של ראובן, דרכו ומחקריו במסגרת המחלקה.
קובי גולדוסר הציג את המצגת של חנן איזנברג (גב תפוס) שכותרתה: פנינים ממחקריו של ראובן יעקובסון בנושא עלקת- סיכום 30 שנות מחקר. במצגת זו ניתנה סקירה על מחקריו ותוצאות מחקריו מ- 1973 עד 1999.
שייקה קלייפלד הרצה בנושא הדברת העלקת באמצעות גלייפוסט ותיאר את מחקריו של ראובן ומחקרים נוספים בתחום זה.
קובי גולדוסר הציג את התוצאות של מחקרים שנערכו בשנים האחרונות על ידי צוות הפקולטה וטוביה יעקובי בנושא חיוניות זרעים בזבל ובקומפוסט והדגיש את הפוטנציאל של מעבר זרעי צמחים מהרפת לשדה.
לאחר הפסקת קפה וכריכים נערכה האסיפה השנתית של האגודה ובה אושר ברוב של 29 קולות בעד ואחד נגד (ד"ר יעקובי) הדוח השנתי של 2010 הכולל דו"ח מילולי של פעילות האגודה, דו"ח כספי ודו"ח ועדת הביקורת.
הכנס נמשך על ידי פרזנטציה של דני יואל בנושא נביטת זרעי עלקת. דני תיאר את התכונות הייחודיות של נביטת העלקת, הסטריגולקטונים כגורמי הנביטה של עלקת, ולבסוף הביא ממחקריו בהכלאות מינים קרובים של עלקת לברור התופעה של נביטה ספונטנית של זרעים.
אברהם גמליאל הביא תוצאות של ניסויי חיטויי קרקע כנגד זרעי עלקת אותם ערך צוותו בתקופה האחרונה שהראו כי יש מחטאי מקרקע חדשים וישנים היעילים בקטילת זרעי העלקת. שילוב של חיטוי סולרי יחד עם מינונים מופחתים של מחטאי קרקע, וחיטוי סולרי משולב עם אינקורפורציה בקרקע של שאריות צמחים ממשפחת המצליבים נמצאו כיעילים בקטילת זרעי עלקת.
את הכנס סגרה יפית כהן אשר סיפרה על פרויקט מיפוי העלקת במסגרת מיזם העלקת. במחקר זה מופו ידנית ועל ידיGPS 97 חלקות נגועות ובעקבות המיפוי ושאלונים למגדלים נערך ניתוח ונקבעו מודלים להתעצמות והתפשטות הטפיל.
לסיכום היה כנס מעניין בו הוצג מידע חדש יחד עם מידע ישן. נציגות גדולה של משפחת יעקובסון כיבדה אותנו בנוכחותה במהלך הכנס ואנו מודים להם על כך.
תודות ל: ענף הגה"צ באיגוד הכימיה בהתאחדות התעשיינים, ולמשה יפה העומד בראשו על התמיכה הכספית בכנס;
למשרד החקלאות ופיתוח הכפר על העמדת האולם היפה לרשותנו ולורד על הטיפול המסור בנו, באולם ובכיבוד; לחנן ושאול על העזרה בארגון הכנס; לכל המרצים והנוכחים- כ- 125 במספר.